Achtergrond informatie
Jouw stroom goed geregeld.
Ontwikkeling op de stroommarkt
Voor onze stroomproductie zijn we in Nederland voor een steeds groter deel afhankelijk van stroom opwek via zon en wind. Omdat weersvoorspellingen enkel op korte termijn redelijk nauwkeurig zijn, zijn we voor de prijsvorming steeds afhankelijker van korte termijn stroommarkten. Dit zijn met name de day ahead markt, intraday en de onbalansmarkt.
Doordat er steeds meer stroom wordt opgewekt met zon- en wind en er ook steeds vaker overcapaciteit is, zien we dat de prijs van stroom gemiddeld steeds verder daalt. Op momenten dat er geen stroom wordt opgewekt door wind of zon, is stroom steeds duurder. Dit is met name in de ochtend en avondpiek het geval. Als er wel veel stroom wordt opgewekt door zon en wind, zien we steeds vaker negatieve prijzen. Stroom terugleveren aan het netwerk kost dan geld. Er is dan zoveel teruglevering dat de markt enkel tegen betaling bereid is deze af te nemen.
Stroom zelf wordt gemiddeld genomen dus steeds minder waard maar de onbalanskosten lopen juist heel sterk op. Bij grootverbruikers met eigen opwek zijn de onbalanskosten op de maandfactuur vaak een grotere kostenpost dan stroom zelf. Onbalanskosten zijn de kosten die betaald moeten worden voor de afwijking tussen het verwachte en daadwerkelijke verbruik of teruglevering op kwartierbasis.
Uw energieleverancier neemt positie in op basis van hun verwachting en wordt door TenneT afgerekend op het verschil tussen de verwachte en daadwerkelijke meterstanden. Bij uw keuze voor een energieleverancier is een belangrijk criterium dus om te kijken naar de kwaliteit van hun voorspellingen. Dit heeft inmiddels veel meer impact op de kosten dan de opslag die de energieleverancier in rekening brengt.
Aanstuurbaar maken
Een ander belangrijk criterium is de integratie van aanstuurbare aparatuur. Voorbeelden van aparatuur die zijn aan te sturen zijn zonnecentrales, uw hoofdmeter, batterijen, laadpalen, koelinstallaties, etc. Met de Stroomregelaar kunnen wij deze aparatuur voor u aanstuurbaar maken en laten reageren op de ontwikkelingen op verschillende markten of op veranderingen in onze voorspelling. Elk systeem moet door een installateur worden aangesloten.
Zonnepanelen
Deze zetten wij tijdelijk uit indien de prijs op de day ahead markt negatiever is dan wat u met subsidie zou verdienen als u wel teruglevert. Ook reageren wij op de onbalans signalen van TenneT om uw panelen uit te zetten indien wij voorzien dat TenneT gaat betalen om stroom van het netwerk af te halen. Het aanstuurbaar maken van uw zonnepanelen is interessant vanaf 200 kWp aan geïnstalleerd vermogen.
Batterijen
De markt voor batterijen begint aardig aan te trekken. Dit komt door de volgende ontwikkelingen:
1) De kostprijs van een batterij in 2025 rond of onder de € 0,02/ kWh komt te liggen. Dat is aantrekkelijk.
* De prijzen van batterijen daalt sterk vanwege het grote aanbod batterijen uit China. Huawei, CATL en BYD zijn de grootste aanbieders. Deze batterijen worden in Nederland verkocht door distributeurs/ leveranciers als Alfen, iWell, PON Power en allerlei installateurs.
* Subsidies van RVO en provincies (Flevoland, Noord-Holland, Drente, etc)
2) Er zijn inmiddels bijna 10.000 grootzakelijke bedrijven die problemen hebben met hun aansluitcapaciteit en op de wachtlijst staan.
Koeling
Hoe maken wij uw installaties aanstuurbaar?
Om een hoge mate van kwaliteit en monitoring te kunnen garanderen, werken wij onder andere samen met Teleport leverancier Withthegrid en installateur Solar-systemen.
Bij de installatie van de Stroomregelaar zijn de volgende zaken belangrijk:
- Installatie de Stroomregelaar: wij monteren onze hardware in een stevige- en weerbestendige kast.
- Internet: Wij sluiten de Stroomregelaar aan op uw router en monteren ook een extra antenne op uw dak zodat we in geval van een storing via een 4G SIM-kaart kunnen communiceren met de Stroomregelaar.
- Datalogger/ omvormers: om uw zonnepanelen uit en weer aan te kunnen zetten sluiten we de Stroomregelaar aan op uw datalogger of rechtstreeks op uw omvormers. Er zijn veel merken en types in omloop dus dit is vaak best een klus. Helemaal als uw omvormers niet allemaal op dezelfde plek hangen. Dan is het ook belangrijk om te kijken of de installatie wel snel genoeg kan reageren op stuursignalen.
- Real time meetdata uit uw hoofdmeter: voor een goede aansturing van uw netaansluiting is het belangrijk dat wij over real time meetdata kunnen beschikken. Dit kan op twee manieren:
- Wij vragen bij uw meetbedrijf een offerte aan om lokaal toegang te krijgen tot realtime meetdata. Wij moeten uw hoofdmeter daarvoor aansluiten op de Stroomregelaar. Indien er geen kabelgoot aanwezig is naar uw hoofdmeter/ transformator, kan het zijn dat de installateur aanvullende graafwerkzaamheden moet uitvoeren.
- In sommige gevallen is reeds een secundaire meter geïnstalleerd. Voorbeelden van secundaire meters zijn Janitza, Siemens PAC2200, etc.